Ubud
Door: Lida
Blijf op de hoogte en volg Walter en Lida
12 September 2009 | Nederland, Bodegraven
Wij zijn gisteren aangekomen in Ubud de homestay is niet geweldig het is erg vochtig. Maar als het goed is hebben ze een andere bugalow voor ons dus kunnen we niet meer klagen ;-).
Gisteren heeft Daniel ons opgehaald van Lovina om te gaan kijken bij een crematieceremonie even buiten Ubud. Het was in een klein dorpje waar ze elke vijf jaar een crematie ritueel houden. Dit doen ze om met elkaar de kosten te kunnen delen. Wanneer een Balinese Hindu overlijd word hij begraven en wanneer er genoeg geld is gespaard om te cremeren worden de boten opgegraven.Dit moet binnen 5 jaar gebeuren anders ontneemt men de overledede de kans om te gaan ``hemelen``.
De botten ,of als de persoon net overleden is, het lichaam worden in lakens gepakt.
Dit nadat alles keurig schoon geboend is.
Het is geen droevige gebeurtenis maar juist een blijde. De overleden mensen gaan naar een betere plek en pas na de verbranding word je gereincarneerd. Het is een groot feest met muziek groepen erbij aanwezig. Er was eerst een grote optocht met wel 15 grote en kleinere stieren die op een platform van bamboe stonden en gedragen werden door de mannen uit het dorp. Op de stier zat dan een jongetje die zich goed vast moest houden omdat het met een hoop gewiebel en geschud gepaard ging. De grote stieren waren voor de hoge kasten en de kleinere voor de lage kasten. Ook waren er tempeljes gemaakt die mee gingen in de optocht.
En dan de fanfare er tussen :-) Achteraan liepen de famielie`s met de overledenen in kistjes het waren er wel 30 en somige familie`s hadden meer dan 1 overledenen te cremeren. Aan het einde van deze optocht stonden brandstapels voor iedere stier 1 waar de stieren werden opgezet. Daarna werden de botten in de stieren gelegd, 1 stier per familie dus in sommige stieren gingen meerde pakketjes. Dit ging met velen rituelen. Ondertussen werden er door de vrouwen offertjes bij gezet.
Daarna was het lunchtijd.
Alle famlies ginngen uitgebreid op de grond zitten en aten de meegebrachte lunchpakketjes op. Bakkie koffie erbij en voolop lol.
Ook wij kregen een pakketje met koffie aangeboden.
En toen kwam het moment....sirenes gingen heel hard loeien en met hele grote branders werden de stieren in brand gestoken. Het werd gloeiend heet en de branders bleven het vuur aanwakkeren. De pakketjes vielen uit de stieren deze branden dan verder buiten de stier. Na het verbranden werden de kleine bot resten eruit gevist en in een pot gedaan. Deze pot word leeg gemaakt in zee, ook weer met de nodige rituelen. Dit alles heeft een hele dag geduurd we waren heel dankbaar om dit zo mee te mogen maken en voor hen was het een grote eer dat wij belangstelling tonen.... Hoe anders is dat in Nederland.....:-)
Helaas kunnen we hier geen foto`s plaatsen maar morgen of overmorgen vertrekken we naar Sanur en daar kan het wel..........
Die foto`s MOET je zien, echt indrukwekkend.
Groetjes en een fijn weekeind....
12 September 2009 - 07:45
André:
heel indrukwekkend.... -
12 September 2009 - 08:51
Anne:
hebben ze die stieren nou werkelijk levend verbrand?
het begint hier trouwens wel akelig stil te worden.